DİLİMİZİN ZENGİNLİĞİ

Tarih boyunca birçok devlet kurulup yıkılmıştır. Birçok devletin adını, milletin varlığını tarih kitaplarında, müzelerde fark ederiz. Ancak medeniyet olmak bambaşka bir şeydir. Onlar yıkılmazlar, bir ferdi dahi kalsa dağı eritir, kurttan türer ama ezelden ebede var olurlar. İsimleri değişir devletlerin, yöneticilerin ama damarlarındaki asil kanları ancak kıyametle coşkun akmayı bırakır. Milletin medeniyet olması için bir güç gerekli; kılıcın kesemediği, suyun boğamadığı, ateşin yakamadığı bir güç... İşte o güç dildir. Milletin hazinesidir, ortak ülküsüdür o.

Tarihini binlerle ifade ettiğim, yaşını Adem'le bir tuttuğum milletimin bugün dimdik ayakta durmasını, nice fırtınalara yağmurlara maruz kalsa da kanlarıyla deryaları kızıla boyasa da dimdik ayakta kalmasını sağlayan şey Türkçemdi. Türk medeniyeti ona borçlu her şeyini. Türkçemle bir olduk, iri olduk, diri olduk. Karabağla, Doğu Türkistan'la, Kazak bozkırındaki yağız balamla kardeş kaldık Türkçemle. Maziyi atiye taşımak için varlığımı kıyamete dek var etmek için dilimle ,Türkçemle, yaşamalıyım sevincimi, yasımı, düğünümü... Düne bakıp bugüne yön vermem için öz dilimi el diline galip getirmem gerek. Binlerce yıllık medeniyetin binlerce yıllık hazinesi saklı onda. Bugün dün üstüne kurulur, yarınım olacaksa bugünümün varlığına kıymet vermem gerek. 600.000 söz varlığı ile dünyanın en çok kelimeye sahip üç dilinden biri olan Türkçem büyümeye devam etmeli milletim gibi. Yeni neslim tatmalı onun ana sütü tadını Yahya Kemal misali. Bu anlayışla gençliğimizin Türkçenin tadına varması, kadimliği ile gurur duyması, bebeğin ilk nefesi gibi tazeliği ile onur duyması için Afşin Fen Lisesi olarak Kutadgu Bilig panosu, Kelebek Etkisi projesi, doğru bilinen yanlışlar gibi çalışmalar yapmaktayız. Projelerin hazırlanmasında emeği geçen okul edebiyat zümresine ve öğrencilerimize teşekkür ederiz. Yeni projeler yapıldıkça çalışmalar eklenecektir.

29-12-202329-12-202329-12-202329-12-2023

Yayın: 29.12.2023 - Güncelleme: 29.12.2023 11:25 - Görüntülenme: 133